Jadłodzielnia w Białymstoku podpowiada, co zrobić z jedzeniem po świętach

i

Autor: UM Białystok Jadłodzielnia w Białymstoku podpowiada, co zrobić z jedzeniem po świętach

Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przynieść do Jadłodzielni w Białymstoku

2021-04-06 14:25

Zostało Wam dużo jedzenia po świętach wielkanocnych i nie wiecie, co z nim zrobić? Zawsze można je przynieść do Jadłodzielni. To punkt bezpłatnej wymiany żywności, zorganizowany przez miasto przy ul. Krakowskiej. Można tu zostawić niezagospodarowane, nadające się do jedzenia produkty. Można też się nimi poczęstować.

Mimo że jest coraz droższe, to marnujemy go wciąż bardzo dużo. Jeżeli zostało Wam jedzenie po świętach, to, zamiast wyrzucać, możemy nim podzielić się z potrzebującymi. W Białymstoku jest kilka miejsc, gdzie możemy oddać niepotrzebną żywność. Przyjmuje ją Stowarzyszenie Ku dobrej Nadziei, ośrodek miłosierdzia Eleos czy miejska Jadłodzielnia przy Krakowskiej. Monika Lewka, koordynator Jadłodzielni, zaznacza, że jedzenie najpierw należy zapakować. 

- Mieszkańcy Białegostoku mogą przynosić żywność, która pozostała. Oczywiście prosimy o to, aby przynosić tę, która jest zapakowana, np. w plastikowym pojemniczku. Można przynosić ciasto, napoje, jajka i inne - tłumaczy koordynatorka. 

Jadłodzielnia jest czynna do godziny 18. Przekazać powinniśmy potrawy, które nadają się do spożycia. Przy posiłku możemy też zostawić karteczkę z datą kiedy, kiedy był zrobiony.​​

Nie wyrzucaj jedzenia. W Bydgoszczy jest nowa jadłodzielnia!

Co można przynieść do Jadłodzielni w Białymstoku?

Do Jadłodzielni można przynieść:

  • produkty zapakowane fabrycznie,
  • suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd.,
  • zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
  • warzywa i owoce,
  • ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach,
  • produkty w zamkniętych opakowaniach – konserwy, słoiki itp.y
  • sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • wyrobów i przetworów własnych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.,
  • produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • surowego mięsa oraz produktów na jego bazie, np. tatar,
  • produktów niepasteryzowanych, surowego mleka,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • alkoholu i środków odurzających.