Momofuku Ando

i

Autor: By Avish2217 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons Momofuku Ando

Momofuku Ando - 6 TRICKÓW żeby ulepszyć chińskie zupki, które wynalazł! Zobacz GOOGLE DOODLE w 105 rocznicę jego urodzin!

2015-03-05 18:27

Momofuku Ando - to dzięki niemu zalewasz wodą chińską zupkę. Dziś obchodziłby 105 urodziny. Dowiedz się więcej o wynalazcy zupy instant, któremu Google poświęcił dziś doodla - czyli ozdobny motyw swojej nazwy w wyszukiwarce. 

Momofuku Ando, czyli wynalazca chińskich zupek instant, to niemal patron turystów, studentów i nocnych głodomorów. Człowiek który zrewolucjonizował świat kuchni. Dziś obchodziłby 105 urodziny. 

Emmy Noether na doodlach Googla - zobacz >>

Tajwańsko-japoński wynalazca Momofuku Ando pracował nad recepturą przez 48 lat! a zrobienie zupki trwa zaledwie 5 minut. Wdzięczność za wynalazek, z którego korzysta cały świat okazał w dniu 105 urodzin Momofuku Ando Google - tworząc doodla. Sophie Diao narysowała grafikę (a nawet kilka jej wersji) która podkreśla jego pasję i poświęcenie pracy.


Zaczął pracę w wieku 22 lat, a idea zupy z makaronem instant powstała w jego głowie, kiedy zobaczył kolejki po ciepłą zupę w powojennej Japonii. W 1957 roku zaczął pracę nad daniem ramen (makaronem z rosołem), które mogłby zrobić każdy, mając tylko gorącą wodę. Miał nadzieję, że rozwiąże to problem głodu na świecie i przyniesie pokój.

Co zrobić żeby wynalazek Momofuku Ando służył nam jeszcze lepiej? Poznajcie lifehacks i dowiedzcie się jak ulepszyć chińską zupkę!

6 TRICKÓW JAK ULEPSZYĆ CHIŃSKĄ ZUPKĘ:
1.Zanim zalejesz zupkę wrzątkiem, dodaj do niej jeden, lub kilka z tych orientalnych składników, żeby bardziej przypominała domowe danie: posiekaną dymkę, ostrą paprykę w proszku, gotowane jajko, sos sojowy, ziarna sezamu.

2. Jeżeli wolisz bardziej swojskie dodatki i nie zależy ci na orientalnych klimatach, dodaj na przykład: koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, smażone pieczarki, koperek, przesmażoną wędlinę, kawałki pieczonego kurczaka.

3. Aby zupa była kremowa - po przygotowaniu dodaj do niej odrobinę mleka, lub nawet mleka kokosowego. To złagodzi smak a zupa będzie bardziej odżywcza.

4. Zupa na większy apetyt lub do podziału? Dorzuć do zupy kostkę rosołową i zalej większą ilością wody. 

5. Zrób omlet z zupki: Zalej makaron wodą aż zmięknie, a przyprawy wymieszaj z dwoma jajkami. Odsącz makaron, wymieszaj z jajkami i usmaż na maśle!

6. Lazagna ramen - przyprawy rozmieszaj z jajkiem, rozdziel makaron na 2 warstwy, każdą namocz w jajku, zawiń w folię aluminiową i zamroź. Jeszcze zamrożone przełóż sosem pomidorowym, złóż warstwy razem i zapiecz w piekarniku.

A o makaronie powstają piosenki... Pomyślcie o Momofuku Ando, następnym razem zalewając zupkę w proszku. Smacznego!

>>> Dexter 80s - czołówka Dextera w czasach PRL czyli porucznik Dexterewicz!