Mazurek - ciasto wielkanocne

i

Autor: freeimages.com/Eva Halsdorfer Mazurek - przepis znany na całym świecie

Mazurek - 5 sprytnych sposobów na mazurka wielkanocnego od ESKA.pl

2016-03-15 12:25

Mazurek to symbol wielkanocy dla wielu rodzin - zaraz obok święconki, żurku czy palmy wielkanocnej. Jak zrobić mazurka wielkanocnego - ciasto o najbardziej muzycznej nazwie? Mamy 5 sposobów które oszczędzą ci czasu!

Mazurek na 5 sposobów - przed Wielkanocą przyda się parę przepisów, sposobów i pomysłów, żeby mazurek wielkanocny zagościł na waszych stołach. Nie każdy jest mistrzem kuchni, więc przepis na mazurek nie zawsze musi być trudny. Mamy przepis tradycyjny na mazurek (mazurek Magdy Gessler), mazurek łatwy, a także coś dla całkowitych kuchennych nowicjuszy. Sprawdźcie wielkanocne mazurki na 5 sposobów ESKA.pl od najtrudniejszego do najłatwiejszego!

Mazurek wielkanocny

Dlaczego wielkanocne ciasto nazywa się jak taniec? Muzyczna nazwa mazurka jest myląca. Podobnie jak nazwa tańca nie wywodzi się od regionu jezior mazurskich ale od... mazowsza! Mazurami nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu i zarówno ciasto jak i taniec z mazowsza od nich dostały swoje imię.

Mazurek przepis tradycyjny Magdy Gessler

Dla wielu wyrocznią kulinarną są prowadzący popularne programy telewizyjne. Mazurek Magdy Gessler będzie dla was na pewno atrakcyjny. Posłuchajcie jak ona przygotowuje wielkanocny mazurek i zapiszcie składniki:

Mazurek - przepis Magdy Gessler

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól i cukier
  • starta skórka z cytryny

Mazurek prosty przepis na ciasto

Jeżeli nie macie talentu do gotowania, przyda wam się przepis, dzięki któremu zrobicie własnoręcznie prosty mazurek. Co potrzebujecie? 

  • blacha do ciasta ok 20x30 cm
  • papier do pieczenia
  • ryż (ok 1 kg)
  • ciasto kruche gotowe niekrojone
  • masa kajmakowa w puszce
  • ozdoby do ciast - groszki, posypki
  • masło/mąka 

Wysmaruj dno i boki formy cienko masłem i wysyp odrobiną mąki żeby się przykleiła - resztę wysyp. Wyklej formę ciastem, tak żeby na krawędziach podnosiło się o ok 2 cm. Nakłuj widelcem ciasto co jakieś 5 cm Wyłóż na wierzch ciasta arkuszem papieru do pieczenia, tak, żeby było osłonięte dno i ścianki - na wierzch wysyp ryż, który obciąży ciasto (dzięki temu będzie równe). Piecz przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Poczekaj aż wystygnie i usuń  ryż (możesz go później normalnie używać!)

Na wierzch ciasta wyłóż masę kajmakową, rozsmaruj gładko, albo w ozdobne fale. Ozdób według uznania! Zrób zdjęcie i chwal się znajomym!

Przepis na mazurek - dla leniwych

Masz sprawdzoną cukiernię? Przed świętami mazurki będą dostępne wszędzie - więc jeżeli nie chcesz albo nie umiesz sobie poradzić z przepisem, po prostu kup mazurka na wielkanoc!

Przepis na mazurek - dla tradycjonalistów

Nie ma jak przepisy mamy albo babci. Poproś najzdolniejszą kucharkę w rodzinie o przepis, na pewno się zdziwi. Ale jeżeli zdziwi się bardzo mocno, może nie powinieneś sam robić ciasta. Po prostu powiedz jej że jej mazurek wielkanocny jest najlepszy i nie chcesz konkurować - przyjdź na gotowe. U mamy smakuje najlepiej.

Mazur dla dbających o linię

Liczysz kalorie? Obawiasz się, że rodzinne posiedzenia przy stole skończą się skokiem wagi? Również dla ciebie mamy przepis na wielkanocny mazur - zamiast ciasta - klasyczny polski taniec. Obok poloneza najbardziej rozpoznawalny. Kalorie bardzo miło spalać w tańcu, więc - do dzieła!